ÇOCUKLARIMIZA KURAL VE SINIR KOYMA

“ÇOCUĞA SINIR KOY SEVGİYE SINIR KOYMA”


                                         

           

Çocuğum evde bir canavar... Sözümüzü dinletemiyoruz... Ödül de verdim; ceza da verdim bana mısın demiyor... İstediği olmayınca kıyamet kopuyor... İsteklerini ağlayarak ifade ediyor... Benim çocuğum çok akıllı, biz onla başa çıkamıyoruz... Her türlü yolu denedik; bizim çocuk diğerlerinden farklı...    Ne çok söyleriz bu sözleri:))

Son dönemlerde velilerden ve öğretmenlerden çocukların gelişim ve davranışlarına ilişkin olarak en fazla gözlenen ve yardım istenilen konulardan bir tanesi çocukların sınırlarını keşfetmesi, duygularını kontrol etmesi ve davranış kalıplarını öğrenmesi şeklinde olduğunu görüyoruz. Çocuklar ilk çocukluk çağlarından itibaren keşfetme, öğrenme ve ilişki kurma süreçlerini deneyimlerler. Bu deneyimleme sürecinde kendinin ve ötekinin  gücünü ve kapasitesini test eder. Bu test etme sürecinde bazen başarılı öğrenmeler yaşar, bazen de  başarısızlıklar yaşayarak hayal kırıklıkları yaşar. İşte burada biz  çocuklarımızı cezalandırarak değil, onları üzerek değil, davranışlarının ve duygularının sonuçlarını onlara öğretmeye çalışırız.Böylelikle çocukların ileri dönemlerde aynı hayal kırıklıkları ve başarısızlıkları yaşamaması için bir önlem almış oluruz.

            Çocukların kişilik özellikleri birbirinden farklı farklıdır. Bazı çocuklar öğrenmekte zorlanır bazıları ise, hemen ona vermek istediğimiz davranış kalıbını öğrenir ve uygulamaya çalışır. Bazen öğrenir bunu uygulamaya koyar, bazen de uygulaması zaman alır. Burada öğretmenlerin ve velilerin evde ve okul içinde sabırla ve rol model olarak onlarda davranış değişikliği yaratmaya çalışmalıyız. Bu süreç biraz zaman alacak ve yorulduğumuzu hissedeceğiz. Bu konuda pes etmemeliyiz,yardım almaktan çekinmemeliyiz ve yeni yöntemleri cesaretle uygulamalıyız.

Kocasinan Rehberlik Araştırma Merkezinin hazırlamış olduğu veli broşürüne ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

Konuyla ilgigi sunuya ulaşmak için tıklayınız.



Kaynak: Kocasinan Rehberlik Araştırma Merkezi
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 65  kişi beğendi