OKUL BAŞARISI VE AİLENİN ROLÜ

Bilindiği üzere eğitim ve öğretim sürecinde öğrencinin okul içindeki tutum ve davranışlarında, ders başarısında, bilgi ve becerilerinin istenilen seviyeye gelmesinde öğretmen kadar anne ve babanın rolü de oldukça büyüktür. Hal böyleyken başarı adına istenilen potansiyelin elde edilmesinde anne ve baba olarak ebeveynlerin üstlendikleri sorumluluk bilinci oldukça kabarıktır. Bu bilinç doğru kullanıldığında çocuklar üzerinde muazzam bir başarı döngüsü oluştururken yanlış kullanıldığında maalesef başarısızlığı meydana getirmektedir.

Başarılı bir öğrencinin velisi olmak bütün ebeveynlerin en büyük arzusudur. Bunu elde etmek için didinen kimi anne ve babanın farkında olmadan çocuklarının üzerinde baskı ve gelecek kaygısı ve kontrolsüz alışkanlıklar geliştirdikleri bilindik bir tablodur. Çocuklarının gelecek ile ilgili planlarında sapmaya sebep olan kaygı durumlarının artması, hedeflerine ya erişemezlerse şeklinde geliştirilen anksiyetik tablo ile korku durumu, çocukların sınav zamanlarında heyecanlanmasına ve dolayısıyla başarısız olmasına sebeptir.

ÇOCUK YAŞADIĞINI ÖĞRENİR

Eğer Bir Çocuk  Sürekli eleştirilmişse; Kınama ve ayıplamayı öğrenir.

´  Kin ortamında büyümüşse; Kavga etmeyi öğrenir.

´  Alay edilip, aşağılanmışsa; Sıkılıp utanmayı öğrenir.

´  Devamlı utandırılarak terbiye edilmişse; Kendini suçlamayı öğrenir

.´  Hoş görü ile yetiştirilmişse; Sabırlı olmayı öğrenir.

´  Desteklenip, yüreklendirilmişse; Kendine güven duymayı öğrenir

.´  Övülmüş ve beğenilmişse; Takdir etmeyi öğrenir.

´  Haklarına saygı duyularak büyütülmüşse; Adil olmayı öğrenir.

´  Güven ortamı içersinde yetişmişse; İnançlı olmayı öğrenir.

´  Kabul ve onay görmüşse; Kendini ve insanları sevmeyi öğrenir.

´  Aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse; Bu dünyada mutlu olmayı öğrenir.

Konu ile ilgili dosyaya ulaşmak için aşağıdaki bağlantı linkini tıklayalım.

meb_iys_dosyalar/38/15/700876/dosyalar/2024_01/09114759_okulbasarisiveaileninrolu.pdf

09-01-2024